Stege

En stege är en stege är en steg… Glöm det, nu har de gamla klassiska stegarna – inte gjort sitt, det ska jag inte säga – fått ett antal små avkommor. Jag tänkte först säga syskon, men det stämmer inte heller. Att köpa stege idag handlar inte bara om att knalla in hos trädgårdsbutiken och ta första bästa. Idag ska du istället först bestämma dig för vilken typ av stege du ska ha, sedan ska viktiga mått som längd, bredd och höjd också avgöras innan det är dags för köp.

Vad är det då som är så nytt med stegar? Vad kan egentligen ha hänt de senaste decennierna? Mycket, tro mig. Idag kan du gott och väl välja trapphusstegar, tillverkade för att kunna placeras mitt i trappor och ändå stå stadigt. Det här är de bästa lösningarna för dig som har högt i tak och behöver komma upp ordentligt trots att takhöjden i vissa fall kanske överstiger både tre och fyra meter.

Dessutom finns ett antal nya lösningar, så kallade multistegar, som är gjorda för att kunna låsas i flera olika lägen där de kan utgöra allt från dubbelstegar som ger bra stabilitet till att bli plattformar som är väl lämpade för renoveringar ovan huvudhöjd, exempelvis vid slipning av tak och skruvning av takplattor.

Idag går det också att välja mellan stegar av såväl trä som aluminium. Användningsområdena för dessa kan säkerligen diskuteras. Inte sällan handlar det dock om estetiska orsaker till att det ena valet rekommenderas före det andra. Vi är sällan särskilt sugna på att ställa upp aluminiumstegar inomhus. På samma sätt föredrar vi sällan trästegar utomhus där de utsätts för regn och rusk. Trä blir helt enkelt en bra inredningsdetalj inomhus, även om det är något som vanligt som en stege.

Det här är bara ett par av de olika typer av stegar som har sett dagens ljus de senaste åren. Den kanske mest hajpade stegen återstår dock: teleskopstegen. Som en klassisk radioantenn på en kassettbandspelare från 80-talet fälls teleskopstegar ihop från att ha varit flera meter långa till att bara bli någon meter. Oerhört praktiskt vid såväl transport som förvaring. Stegar som fälls ihop finns naturligtvis hos flera tillverkare, den ena säkrare än den andra. Extra kul är det naturligtvis att det här är en svensk uppfinning från början, skapad av Telesteps från Tranås.

Teknik påverkar alltså inte bara elektronik idag, utan något så banalt som stegar kan också få sig en riktig omgång. Vill du veta mer kan jag rekommendera en riktig guldgruva till ämnet, stegfabriken.se.