Att brygga öl hemma är superenkelt. Kan du göra spagetti och köttfärssås så kan du göra öl. Detta är en grundläggande översikt för att brygga öl med ölextrakt.
Steg 1: Förbered
– 1. Utrustning. Du kommer att behöva:
– Bryggkokare
– Jäsbehållare med luftlås
– Tratt (valfritt)
– Rengörningsmedel
– Sifon
– Skedar
– Ölsats (eller enskilda ingredienser)
– 2. Sanera, sanera, sanera. Din framgång beror på hur ren din utrustning är. Allt som kommer i kontakt med din öl efter kokningsprocessen bör desinficeras.
Steg 2: Brygg
– 1. Fyll din 5-liters bryggkokare med 2,5 liter vatten. Elda med värmepellets för att värma upp ditt vatten, koka kornen i 20 minuter eller tills ditt vatten når 170 grader.
– 2. Koka upp vatten med hjälp av värmepellets – ta bort kärlet från värmen när din vattnet kokat upp en gång och tillsätt maltextrakt. När extraktet är upplöst, tillsätt mer värmepellets och elda så vattnet kokar upp igen. Lägg till humle i olika intervall. (Obs: Var försiktig så att du inte kokar över när humle tillsätts.) Se på ditt recept om när du behöver lägga till humle.
– 3. Du har nu vört. Kyl din vört så snabbt som möjligt. Detta kan göras på två sätt:
– Isbad – Sätt helt enkelt din kokgryta i ett kar fyllt med isvatten.
– Använd en vörtkylare.
Steg 3: Jäsning
Glöm inte att desinficera alla utrustningar noggrant!
– 1. Häll din kyld vört i jäskaret.
– 2. Tillsätt vatten så du kommer upp till 5 liter.
– 4. Tillsätt jäst. Torrjäst är det enklaste eftersom du inte behöver förbereda den i förväg.
– 5. Stäng jäskaret och förvara på en mörk och sval plats.
Steg 4: Buteljering
När jäsning är klar, vanligtvis inom två veckor, är det dags att tappa upp din öl.
– 1. Rengör allt: flaskor och kapsyler, slangar och trattar. Allt!
– 2. Häll över din öl från jäskaret. Gör det försiktig så du inte får med bottensatsen.
– 4. Fyll flaskorna. Fyll varje flaska helt till toppen.
– 5. Sätt på kapsylen.
– 6. Förvara flaskorna i rumstemperatur i ungefär två veckor.
Steg 5: Njut av!
Du gjorde det. Du gjorde öl. Allt som återstår att göra är ..
– 1. Kyl.
– 2. Njut.
Senaste kommentarer